www.gipszdisz.hu

1037 Budapest, Bóbita utca 2 | Tel.: 06-30/816-3978 | Nyitva: Hétfő-Péntek 1000-1700

LED VILÁGÍTÁS  -LED LÁMPÁK
  -LED SZALAGOK
  -CSATLAKOZÓK
  -LED SZALAG VEZÉRLŐK
  -LED TÁPEGYSÉGEK

GIPSZ DÍSZLÉCEK  -ÉLTAKARÓ
  -FÉNYVETŐ REJTETT VILÁGÍTÁS
  -HOLKERLÉC ÉS KARNISTAKARÓ
  -KANDALLÓ
  -KIEGÉSZÍTŐK
  -KONZOLOK
  -MINTÁS DÍSZLÉC
  -MINTÁS HOLKERLÉC
  -MINTÁS KARNISTAKARÓ
  -OLDALFALI LÉC
  -OSZLOPFŐK
  -OSZLOPOK,CSŐHÉJAK
  -REJTETT VILÁGÍTÁS
  -ROZETTÁK
  -SAROKELEMEK
  -SZOBROK

POLISZTIROL DÍSZLÉCEK  -3D FALPANEL
  -BELTÉRI HOLKER díszléc
  -KARNISTAKARÓ díszléc
  -KONZOL, OSZLOPTALP
  -KÜLTÉRI KÉRGESITETT díszléc
  -KÜLTÉRI NATÚR díszléc
  -MENNYEZETBURKOLÓ
  -MINTÁS HOLKER díszléc
  -OLDALFAL, SAROKELEM
  -REJTETT VILÁGÍTÁS
  -ROZETTÁK
  -SZOBOR, MINI STUKKÓ
  -TETŐTÉRI ÉS ÉLVÉDŐ LÉCEK
 
  Ötletek, információk  
Gipsz stukkó galéria

Gipszkarton galéria

Válaszfal szerelés

Álmennyezet szerelés

Műkő galéria

Szállítás

Elérhetőség
 

Rigips válaszfalak szerelése

A Rigips válaszfalak segítségével a teret egyszerűen oszthatjuk különálló helyiségekre. A gipszkarton válaszfal egyszerűen - tégla, habarcs és egyéb segédanyagok felhasználása nélkül - készül.
A falban lévő üreget a szerelvények (pl. elektromos vezetékek) elrejtésére használhatjuk, így megtakaríthatjuk a vésési munkálatokat.

Az építés befejeztével a válaszfalak felületét azonnal véglegesíthetjük, azaz lefesthetjük, tapétázhatjuk, vagy egyéb bevonattal láthatjuk el.
A hagyományos építkezéshez képest a Rigips falak gyorsabban, tisztábban és olcsóbban készülnek.
A válaszfalak építéséhez szükséges anyagok:

- Rigips gipszkarton lapok
- Rigips hézagoló glett és hézagerősítő szalag
- CW és UW profilok
- Gipszkarton csavar, rögzítőcsavar beütődűbel
- Ásványgyapot szigetelőanyag

Csináld magad! Gipszkarton válaszfalak.

1. lépés
A padlón kijelöljük a válaszfal helyét. Ezt követően zsinór vagy valamelyik profil segítségével felrajzoljuk a szerelési vonalat. Ne feledkezzünk meg az esetleges ajtótokokról. Vízmérték és vonalzó segítségével a környező falakon és a mennyezeten is bejelöljük a fal helyét.
Figyelem:az alapszerkezet (profilváz) helyét jelöljük ki, ezért a méretezés során a Rigips lapok vastagságát is figyelembe kell venni.
Rigips válaszfalak szerelése
2. lépés
A fal kerületi elemeire kerülő (a vízszintes UW és függőleges CW profilokra) felragasztjuk a Rigips csatlakozó szivacscsíkot.
Rigips válaszfalak szerelése
3. lépés
Az UW profilokat a padlóra és a mennyezetre rögzítjük. Az UW profilokat (betonalap esetén) műanyag beütődübelekkel, vagy más, az alap anyagától függően megválasztott elemekkel rögzítjük. A maximális rögzítési távolság 800 mm. A falsarkok közelében az első rögzítési pont maximális távolsága a faltól 200 mm.
Rigips válaszfalak szerelése
4. lépés
A 3. pontnak megfelelő távolságokkal, műanyag beütődübelekkel a falra rögzítjük a CW profilokat.

Rigips válaszfalak szerelése
5. lépés
A CW profilokat (oszlopokként) az UW profilokba illesztjük. A CW profil az alsó UW profilban áll. A CW profilok távolsága egymástól a Rigips lapok szélességétől függ, 1200 mm széles táblák esetén ez max. 600 mm. A CW profil kb. 10-15 mm-rel rövidebb, mint a helyiség belmagassága. A CW profilokat úgy helyezzük el, hogy szárai a szerelés irányába nézzenek annak érdekében, hogy a profil merevebb oldalán kezdhessük meg a lapok rögzítését. A CW profilokat nem rögzítjük az UW profilokhoz, a CW profilokat az UW profilok csak kidőlés ellen támasztják meg.

Rigips válaszfalak szerelése
6. lépés
A fal egyik oldalára felszereljük a Rigips lapokat. 1200 mm széles, 12,5 mm vastag lapok esetén egy teljes lappal kezdjük el a burkolást. A gipszkarton lapokat állítva helyezzük fel (hosszanti oldaluk a függőleges profilokkal párhuzamos). A lapokat csak a függőleges CW profilokhoz rögzítjük, 212. típusú gyorsépítő csavarok segítségével. A csavarok távolsága 250 mm. A burkoláshoz lehetőség szerint egész Rigips lapokat használjunk. Kisebb lapdarabok használata a burkolás során csak akkor megengedett, ha a darab legalább 400 mm magas, és 2 vagy több kisebb darab nem kerül közvetlenül egymás fölé. A burkolás során ügyelni kell arra, hogy a szomszédos lapok vízszintes hézagai legalább 400 mm-rel el legyenek tolva egymáshoz képest, és ne alakuljanak ki kereszt alakú hézagok. A padlónál néhány milliméteres hézagot kell hagyni.
Rigips válaszfalak szerelése
7. lépés
Az egyik oldal teljes burkolása után elhelyezzük az esetleges elektromos vezetékeket - az elektromos kábelek vezetésére a CW profilokon található nyílások szolgálnak. Ezt követően helyezzük be az ásványgyapot hőszigetelő anyagot, teljes felületen, hézagok nélkül. A hőszigetelő anyagot vagy hengerekben (pl. Isover Piano), vagy táblákban (pl. Rockwool, Toplan) vásárolhatjuk meg.
Rigips válaszfalak szerelése
8. lépés
A fal burkolását alapok másik oldalra történő felcsavarozásával folytatjuk, 1200 mm széles lapok esetén hosszában félbevágott lap felszerelésével kezdjük, tehát az egyik oldalon létrehozott függőleges hézaggal szemben a másik oldalon egész lap helyezkedik el.
Rigips válaszfalak szerelése
9. lépés
Hézagoljuk alapok közötti hézagokat és a csavarfejek helyét.
Rigips válaszfalak szerelése


Megjegyzés:
A falak műszaki tulajdonságainak javítása érdekében 2 rétegű burkolat szerelését javasoljuk. Ezáltal a fal maximális magassága megnő, illetve javulnak hangszigetelési és tűzvédelmi tulajdonságai is. Egyben a falak teherbíró képessége is javul. Az egyes tulajdonságokat jellemző pontos értékek a Rigips Műszaki katalógusában illetve honlapunkon, a www.rigips.hu oldalon olvashatók.
- A kétrétegű burkolathoz 600 mm-es függőleges bordatávolság esetén kizárólag 1200 mm széles lapok használhatók.
- Az alsó réteget harmadannyi csavarral rögzítjük.
- Az alsó réteg hézagait hézagoló anyaggal töltjük ki, hézagerősítő szalaghasználata nélkül.
- Az alsó és felső réteg közötti függőleges hézagokat 1 CW profil osztással el kelltolni, illetve az alsó és felső réteg közötti vízszintes hézagok nem kerülhetnek egymásra, azokat egymáshoz képest legalább 400 mm-re el kell tolni.
- Kerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását!

A Rigips termékeket gyártja és forgalmazza:

Rigips Hungária Gipszkarton Kft.

A Rigips termékekkel kapcsolatos információért hívja a Rigips műszaki vonalát: 06-1/296-0534.
Internet: www.rigips.hu
Rigips Hungária Gipszkarton Kft.


A weboldal teljes tartalma az ANRO Épületdíszítés Kft. tulajdona. Copyright © 2005-2024.